Kripto para borsaları için son tarih bu hafta: SPK zorunlu başvuru için neler yapılmalı?

Türkiye’de Kripto Para Düzenlemeleri Hızla Şekilleniyor

Türkiye’de kripto para piyasasını düzenleyen yasal çerçeve hızla şekilleniyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (KVHS) faaliyetlerine devam edebilmeleri için 30 Haziran 2025’e kadar resmi başvuruda bulunmalarını şart koştu.

2023 yılında yürürlüğe giren ve “kripto para yasası” olarak bilinen yasa ile başlayan düzenleme ile SPK, kripto piyasasında yetkili kurum haline geldi. Bu düzenleme, kripto varlık ekosistemine dair ilk kapsamlı düzenleme olarak dikkat çekti.

Kripto Borsalarının Kuruluş Şartları Belirlendi: Asgari Sermaye Limiti 150 milyon TL

2024 yılının ilk çeyreğinde Resmi Gazete’de yayımlanan ikincil düzenlemelerle birlikte, kripto borsalarının kuruluş ve işleyiş esasları da netleştirildi. Tebliğe göre:

  • Kripto para borsalarının asgari sermaye limiti: 150 milyon TL
  • Kripto varlık saklama kuruluşları için asgari sermaye: 500 milyon TL

SPK’dan yapılan açıklamaya göre, şimdiye kadar 88 kuruluş başvuru yaptı. 17 kuruluş ise sektörden çekilerek tasfiye beyanı sundu.

Bankalar da Kripto Varlık Saklama Hizmetine Dahil Oluyor

Yeni düzenlemeler doğrultusunda bankalar da kripto varlık saklama hizmeti sunabilecek. Şu ana dek SPK’ya 5’ten fazla banka bu alanda başvuruda bulundu. Ancak bu başvuruların geçerli sayılabilmesi için, BDDK’nın ön görüşünün olumlu olması gerekiyor.

Ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, müşterilere ait nakitleri saklamak üzere bir banka hesabı açmaları zorunlu hale getirildi.

Saklama Altyapısında Uyum Zorunluluğu

Tebliğin yürürlüğe girmesinden önce başvuran platformlar da dahil olmak üzere, tüm faal kuruluşların saklama altyapılarını 30 Haziran’a kadar yeni düzenlemelerle uyumlu hale getirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde faaliyet izni alamayacaklar.

Yurt Dışı Borsalar Kapsam Dışında

Yayımlanan düzenlemeler, yalnızca Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet sunan kripto varlık platformlarını kapsıyor. Yurt dışında faaliyet gösteren ve Türkiye’de reklam, tanıtım veya pazarlama faaliyetinde bulunmayan platformlar ise düzenlemenin dışında tutuluyor.

Bu nedenle, kişilerin bireysel tercihleriyle yurt dışı kaynaklı kripto hizmet sağlayıcılardan aldıkları hizmetler, mevcut düzenlemeden etkilenmiyor.

Related Posts

Borsa güne yükselişle başladı: 1 Temmuz 2025 Salı Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı.

Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta arttı

Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta önceki aya göre yüzde 4 artarak 30 bin 680’e yükseldi.

Bakan Kacır: Türkiye’yi yapay zeka devrimine liderlik eden ülkelerden biri haline getireceğiz

TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’de hiper ölçek veri merkezlerinin kurulmasını hızlandıracağız. Türkiye’yi yapay zeka devrimine liderlik eden ülkelerden biri haline getirmek için çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettireceğiz” dedi.

Asgari ücrette tarihi artış kararı

Almanya’da saatlik asgari ücret şu anda 12,82 euro seviyesinde bulunuyor. Yapılan kararla, bu ücret gelecek yıldan başlayarak iki aşamada artırılacak ve 2027 yılı itibarıyla 14,60 euro’ya yükseltilecek. Alman hükümeti tarafından işveren ve işçi …

Son dakika: Kamuda çalışanlar dikkat! İkinci zam teklifi belli oldu

600 bin kamu işçisini doğrudan etkileyecek önemli gelişme… Hükümet, ikinci zam teklifini duyurdu. Peki, bu teklif ne kadar? İşte detaylar…

Asya borsalarında karışık seyir: ABD-Çin anlaşması etkisi! (27 Haziran 2025)

ABD’nin ticaret konularında diğer ülkelerle anlaşmaya varabileceğine yönelik artan iyimserlikler ile Orta Doğu’daki tansiyonun yatışması küresel piyasalarda risk iştahını artırırdı. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını …