İnsana ait sanılıyordu, denizin dibinde bulunan çene kemiğinin gizemi çözüldü

Penghu Kanalı’nda Bulunan Fosil Kimliği Çözüldü

Penghu Kanalı’nda bir balıkçı tarafından yakalanan fosil, ilk keşfedildiği 2000’li yıllardan bu yana paleoantropologlar arasında tartışma konusu olmuştu. Çene kemiğinin Homo erectus, arkaik Homo sapiens ya da Denisovanlara ait olabileceği düşünülüyordu. Yeni teknikler, bu gizemi sonunda aydınlattı.

PROTEİN ANALİZİ İLE FOSİL KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Kopenhag Üniversitesi’nden moleküler antropolog Frido Welker liderliğindeki bir araştırma ekibi, fosilin kimliğini belirlemek için antik proteinleri analiz eden yeni bir yöntem olan paleoproteomikten faydalandı. Bu teknik, DNA’nın korunamadığı fosillerde önemli bir çözüm oluşturuyor.

Science dergisinde yayımlanan bulgulara göre, Penghu 1 adı verilen fosilin erkek olduğu ve protein diziliminin Denisovanlara özgü olduğu belirlendi. Bu yöntem sayesinde, ileride diğer insanımsı fosillerin doğru bir şekilde sınıflandırılmasında da kullanılabilir.

Denisovanlar, Neandertallerle aynı dönemde yaşamış, ancak çok az sayıda fosil bırakmış bir insan türüdür. Bugüne dek en çok bilgi Sibirya’daki Denisova Mağarası’ndan çıkarılan DNA örneklerinden elde edildi. Ancak, fiziksel örneklerin azlığı, bu türün dağılımını ve evrimsel ilişkisini tam olarak anlamanın zorluğunu artırıyordu.

Penghu 1’in Denisovan olarak sınıflandırılması, bu türün sadece soğuk Sibirya’da değil, Tayvan gibi sıcak ve nemli bölgelerde de yaşamış olabileceğini göstermektedir. Bu durum, Denisovanların Asya’nın çeşitli yerlerinde var olabileceği fikrini desteklemektedir.

YAŞ TESPİTİ ZOR AMA ÖNEMLİ

Araştırmacılar, fosilin tam yaşını belirlemenin zor olduğunu, çünkü uzun süre su altında kaldığını açıkladılar. DNA analizleri başarısız oldu ve geleneksel tarihleme yöntemleri uygulanamadı. Fosille birlikte bulunan hayvan kemikleri, iki farklı dönem olasılığı sundu: 10 bin–70 bin yıl arası veya 130 bin–190 bin yıl öncesi.

Daha genç tarihler doğruysa, Penghu 1 şimdiye kadar bulunan en genç Denisovan fosili olabilir. Şu anda en genç örnek, 40 bin yıl önce Tibet Platosu’nda bulunan bir fosildir.

Related Posts

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

Merakla beklenen Deadlock yakında açık beta sürümüne kavuşabilir

10 yılı aşkın bir süredir Portal, Half-Life, Counter-Strike ve DotA serilerinin dışında bir oyun üretmeyen Valve, bu çizgiyi bozmaya hazırlanıyor. Bir süredir şirket içinde geliştirilen, kahraman nişancı ve MOBA türlerini birleştiren Deadlock …

NASA bütçesine 6 milyar dolarlık kesinti

ABD Başkanı Donald Trump’ın son kesintisi NASA’yı etkiliyor. Bu kapsamda 6 milyar dolarlık kesinti yapılacak.

Doom hayranlarına özel ekran kartı “ROG Astral GeForce RTX 5080” satışta

ASUS Republic of Gamers (ROG), Doom hayranlarının ilgisini çekecek ekran kartını çıkardı. ROG Astral GeForce RTX 5080 Doom Edition, Bethesda ve id Software ile iş birliği içinde sınırlı sayıda üretildi. Ekran kartıyla birlikte harika ürünler …

e-Devlet tarife karşılaştırma sistemi erişime açıldı: En uygun tarife kolayca bulunabilecek

Tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet üzerinden erişme açıldı. Vatandaşlar artık cep telefonu ve sabit internet tarifelerini/kampanyalarını BTK tarife karşılaştırma sayfası üzerinden kolaylıkla yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı …