Avrupa sıralaması yayımlandı: Türkiye net kazançta sondan ikinci!

Avrupa Ülkeleri Arasında Net Kazanç Sıralaması Değişiyor

Avrupa ülkeleri arasında net kazanç sıralamasında Türkiye, alt sıralarda yer alıyor. Brüt kazançlara göre net gelirlerde en yüksek ortalamalar Kuzey Avrupa ülkelerinde görülürken, satın alma gücü farkı azalsa da gelir eşitsizliği devam ediyor. Çocuklu ailelerin vergi avantajları ve hane yardımları sayesinde kazanç farkının olmadığı tek ülke ise Türkiye olarak öne çıkıyor.

Brüt maaşlar Avrupa ülkeleri arasında farklılık gösterirken, net kazançları etkileyen vergi oranları ve sosyal güvenlik katkıları tabloyu değiştiriyor. Bazı ülkelerde evli ve çocuklu olmak net gelirleri önemli ölçüde etkiliyor.

En Yüksek Net Kazançlar Hangi Ülkelerde?

Euronews’in haberine göre Eurostat verilerine göre satın alma gücüyle düzenlendiğinde yıllık net kazançlarda Avrupa genelinde büyük farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor. 2024 yılında AB içinde en düşük yıllık net kazanç 11 bin 74 Euro ile Bulgaristan’da olurken, en yüksek 50 bin 410 Euro ile Lüksemburg’da gerçekleşiyor. AB ortalaması ise 29 bin 573 Euro olarak belirlendi. Bu rakamlar, çocuksuz ve bekar kişiler için geçerli olup, çocuklu ailelerde farklılık gösteriyor.

İsviçre 85 bin 631 Euro ile en yüksek net kazancı sunan Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi olarak öne çıkarken, İzlanda 57 bin 573 Euro ile onu takip ediyor. Diğer İskandinav ülkeleri de AB ortalamasının üzerinde performans gösterdi.

Batı ve Kuzey Avrupa ülkeleri AB içinde en yüksek kazanç seviyelerini yakalarken, Lüksemburg’u 47 bin 892 Euro ile Hollanda, 46 bin 208 Euro ile İrlanda izliyor.

Ortalamının Altında Kazanan Ülkeler

İtalya 24 bin 797 Euro, İspanya 24 bin 571 Euro ve Yunanistan 18 bin 709 Euro ile Güney Avrupa ülkeleri arasında AB ortalamasının altında yer alıyor. Doğu Avrupa ülkeleri Romanya (12 bin 655 Euro), Bulgaristan (11 bin 74 Euro) ve Macaristan (13 bin 883 Euro) gibi net kazançlarda en düşük seviyeleri gösteriyor.

Türkiye ise 11 bin 440 Euro net kazançla Bulgaristan’ın hemen üzerinde bulunuyor.

Dev Alım Gücü Farkı

AB’nin en büyük dört ekonomisinden Almanya 39 bin 594 Euro ile en yüksek net kazancı sağlarken, onu 32 bin 354 Euro ile Fransa takip ediyor.

Satın alma gücü standartlarına (PPS) göre değerlendirildiğinde ise Slovakya’da 16 bin 784 Euro ile Hollanda’da 40 bin 948 Euro arasında değişen net yıllık kazançlar görülürken, AB ortalaması 28 bin 906 Euro oldu.

AB dışındaki ülkeler içinde İsviçre 48 bin 331 Euro ile açık ara birinci sırada yer alırken, Norveç 38 bin 712 Euro ile üçüncü, Lüksemburg 37 bin 630 Euro ve Avusturya 37 bin 359 Euro ile ilk beşi tamamladı.

Veriler, Doğu, Baltık ve Balkan ülkelerinde satın alma gücünün düşük olduğunu ve Doğu-Batı arasındaki farkın sürdüğünü ortaya koyuyor.

Satın Alma Gücü Farkı Azalıyor

Nominal değerlerde AB ülkeleri arasında net yıllık kazançlarda ciddi eşitsizlikler görülüyor; örneğin en yüksek Lüksemburg ile en düşük Bulgaristan arasındaki fark 4,5 kattan fazla.

Ancak satın alma gücü standardına göre düzeltildiğinde Slovakya ile Hollanda arasındaki fark 2,4 kata düşüyor.

Almanya, AB’nin “Dört Büyük” ekonomisi arasında AB ortalamasının üzerinde satın alm…

Related Posts

TÜİK nisan verilerini yayımladı: Yurtdışı üretim maliyetleri yükselişte!

Yurtdışına yönelik üretim maliyetlerinde yükseliş sürüyor. TÜİK’in yayımladığı son verilere göre, birçok sanayi grubunda artış eğilimi dikkat çekiyor. Enerji hariç hemen her kalemde yukarı yönlü hareket gözleniyor.

Bakan Işıkhan duyurdu! 95 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 88’i yerli üretim olmak üzere toplam 95 ilacın geri ödeme listesine alındığını duyurdu.

3 bin 500 metre derinlikte sondaj

Akdeniz’deki görevini tamamlamasının ardından 2 Ağustos’ta İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’de faaliyetlerine başlayan Türkiye’nin 7’nci nesil derin deniz sondaj gemisi Abdülhamid Han, Göktepe-3 Kuyusu’ndaki çalışmalarında sona yaklaştı.

Barış görüşmeleri borsa işlemlerine yansıdı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün akşamki kapanışa göre 127,06 puan arttı. BIST 100 toplam işlem hacmi 107,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,08, holding endeksi yüzde 2,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran …

Konut satışlarında tüm zamanların rekoru kırıldı

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) nisan ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları nisandan geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,6 artarak 118 bin 359 oldu. Bu rakam tüm zamanların en yüksek ikinci nisan …

ABD’li şirketten korkutan ekonomi mesajı

ABD’li perakende devi Walmart, Çin’den gelen ürünlere yönelik yüksek gümrük vergilerinin fiyat artışına yol açabileceği uyarısında bulundu. CFO Rainey, bu durumun tüketicilere yansıyacağını ve haziran ayında etkisinin daha da belirginleşeceğini söyledi.