Afrika’da ve Türkiye’de Artan Sıcaklıkların Nedenleri
Küresel ısınmanın etkileri her geçen gün daha fazla hissediliyor. Afrika kıtasında rekor sıcaklıklarla kendini gösterirken, bu durum Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Özellikle İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıklar 45 derecenin üzerine çıkıyor. 2024 yılı içinde Afrika’da 90 günün üzerinde “aşırı sıcak gün” kaydedilen ülkeler bulunuyor.
Meteoroloji uzmanlarına göre, Afrika’nın kuzeyinde bulunan çöl bölgelerinde gündüzleri 45-50 dereceyi bulan sıcaklıklar, geceleyin ciddi şekilde düşüş gösteriyor. Bu durum sert termal dalgalanmalara neden olurken, düşük nem oranı buharlaşmayı artırarak kuraklığı derinleştiriyor.
Kongo, Kamerun, Gabon ve Ekvator Ginesi gibi Orta ve Ekvatoral Afrika ülkelerinde ise nem oranı oldukça yüksek. Bu bölgelerde hava genellikle sıcak ve yağışlı seyrederken, son zamanlarda Burundi, Komorlar, Gana, Ruanda ve Sao Tome gibi ülkelerde geçmiş 30 yıldan daha sıcak geçen gün sayısında artış yaşandığı görülüyor.
İklim Değişikliği Temel Neden
Uzmanlar, yaşanan sıcak hava dalgalarının temel sebebinin iklim değişikliği olduğunu vurguluyor. Kuraklık ve çölleşme, Sahel kuşağı gibi geçiş bölgelerinde hızla ilerlerken, bu durum sıcak hava akımlarının ulaştığı Türkiye gibi ülkeleri de etkiliyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sıcaklıkların önümüzdeki günlerde yüksek seyrini koruyacağını duyururken, uzmanlar gelecek yıllarda benzer hava olaylarının daha sık yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.