Ankara’da ishal vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor: ‘Temizlik ve sıvı tüketimi önemli’







Ankara’da İshal Salgını Alarm Veriyor

Ankara’da İshal Salgını Yurttaşları Endişelendiriyor

Ankara’da il genelinde ishal salgını iddiaları yurttaşları ve sağlıkçıları alarma geçirdi. Hastaneler ve sağlık ocaklarına ishal şikayetiyle gelen hastaların fazlalaşması dikkat çekti. Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Doktor Türkü Yağmur Nehir, bu tür bir salgın durumunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini Cumhuriyet’e anlattı. Ankara’da hem hastanelere hem de aile hekimlerine ishal şikayetiyle gelen çok sayıda hastanın olduğunu söyleyen Nehir, “Yalnızca ishal şikayetiyle değil, üst solunum yoluyla birlikte (öksürük, hapşırık gibi) şikayetler de seyrediyor” dedi. Bu tür durumlar için acil müdahale gerektiğini belirten Nehir, hastalığın sudan kaynaklanmış olabileceğine işaret etti.

Yüksek Sıcaklık Vakaları Tetikleyebilir

Yüksek sıcaklıkların bu vakaları artırdığına dikkat çeken Nehir, “Bu tip vakalar yaz aylarında daha sık görülür. Temizlik ve hijyen zorlaşır, sularda sıkıntılar yaşanabilir. Hava sıcaklıklarının yüksek olması süreci olumsuz etkileyebilir” açıklamasında bulundu. Nehir, “Yaz aylarında meyve ve sebzeleri pişirmeden yalnızca yıkayarak tüketiyoruz. Mikropların varlığı ve yeterince ısınmamış olmaları durumunda etkilenebiliriz” dedi. Hastalıktan korunma yöntemlerini sıralayan Nehir, şunları belirtti:

  • Yiyeceklerin hazır suda yıkanması gereklidir.
  • Musluk sularından içilmemelidir.
  • Toplu alanlarda tuvalet kullanımına dikkat edilmelidir.
  • Hijyen kurallarına evde de dikkat edilmelidir.
  • Yaşlılar, gebeler ve çocuklar özellikle hassas gruplardır.
  • Günlük su tüketimi artırılmalıdır.

Nehir, “Bu önlemler alındığında ishal vakalarının azaltılacağını ve hastalığın kontrol altına alınabileceğini” vurguladı.


Related Posts

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

40 yaşını aşanlarda göz kapağı estetiği artıyor

Göz kapağı estetiği ameliyatının 40 yaş üzerindeki bireylerde daha çok görüldüğünü, ancak bazı kişilerde genç yaşlarda da doğuştan gelen sarkmalar nedeniyle benzer operasyonların yapılabildiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, her hastaya aynı operasyonun uygulanmasının doğru olmayacağını ifade etti.

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, bağırsak florasında bulunan bakterilerin analiz edilmesiyle kolorektal kanserin erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu.

‘Midesini üşüttü’ diye geçiştirmeyin! Çocuklar için tehlike işareti, basit karın ağrısı değil

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

‘Azıcık Daha tuz’ deyip geçmeyin: Vücudunuza verdiği zarar şaşırtıcı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, özellikle hazır gıdalardaki gizli tuzun kontrolsüz alımının hipertansiyon riskini artırdığını ve damar sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. İşlenmiş gıdalardaki gizli tuz, her gün fark etmeden vücudunuza zarar veriyor olabilir.