Küresel piyasalarda Trump etkisi – 24 Nisan 2025

“`html

ABD Ekonomi Politikasında Değişiklikler ve Piyasa Etkileri

ABD hükümetinin korumacı ticaret stratejileri ve katı ekonomik ifadeleri, varlık değerleri üzerinde etkili olmaya devam ederken, Başkan Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin hakkında farklı bir üslup benimsemesi dikkat çekiyor.

Trump, Powell ve Fed ile ilgili önceki açıklamalarına nazaran, Powell’ın görevine son vermeyi düşünmediğini belirtti. Bu durumu olumlu bir gelişme olarak yorumlayan piyasa analistleri, Trump’ın faiz indirimine yönelik daha ılımlı bir yaklaşım sergilediğini aktarıyor.

Fed Başkanı Powell’ın, faiz indirme konusundaki durumu değerlendiren Trump, “Bize göre bu noktada Fed’in faiz oranlarını düşürmesi gerekiyor. Bu, kaçırılmayacak bir fırsat. Powell’ın geç kalmasındansa, hızlı ve zamanında harekete geçmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Uzmanlar, Trump’ın sürekli değişen ekonomik söylemlerinin, uluslararası yatırımcıları temkinli bir tutum almaya yönlendirdiğini vurguluyor.

“Çin ile Adil Bir Anlaşma Yapacağız”

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğiyle ilgili sorulara cevap veren Trump, “Nazik olacağız. Onlar da ufak adımlar atacak, ardından ne olacağını göreceğiz. Nihayetinde bir anlaşmaya varmak zorundalar; aksi takdirde ABD ile ticaret yapamazlar.” dedi.

Trump, şu anda birçok farklı ülkeyle ticaret ve gümrük anlaşmaları görüşmelerinin içerisinde olduklarını açıkladı. Bu anlaşmaların, hem ABD hem de diğer ülkeler için adil olacağını belirtti.

Otomotiv sektörüne yönelik tarifelere de değinen Trump, bu tariffelerde herhangi bir değişiklik yapmanın şu an gündemlerinde olmadığını ifade etti.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, “Önce Amerika” ifadesinin aslında “yalnız Amerika” anlamına gelmediğini, uluslararası ticaret ortaklarıyla daha sağlam iş ilişkileri kurma çağrısı olduğunu dile getirdi.

Fed’in son yayınladığı Bej Kitap raporunda, özellikle tarife belirsizliklerinin bazı bölgelerde ekonomik durumu olumsuz etkilediğine değinildi.

ABD Piyasalarında İlk Tepkiler

ABD Hükümeti’nin tarifeler üzerine verdiği ılımlı mesajların ardından, Trump’ın Powell’ı görevden almayacağını açıklamasıyla birlikte, altın fiyatları %2,3 oranında düşüş yaşadı ve 3,304 dolardan kapanışını yaptı. Bugün ise ons altın, %0,9 artış göstererek 3,332 dolara yükselmiş durumda.

Bu gelişmeler, ABD Hazine tahvilleri üzerinde de alım işlemlerine yol açtı; 10 yıllık tahvil faizleri, %4,36 seviyesinde dengelenerek düşüşünü sürdürüyor. Dolar endeksi ise %0,2’lik bir kayıpla 99,7 seviyesinde işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı, dün %1,8 düşüş yaşadıktan sonra, yeni gün itibarıyla yatay seyirle 65,3 dolardan işlem görüyor.

Trump’ın Powell konusundaki açıklamalarının ardından New York Borsası’nda S&P 500 %1,67, Nasdaq %2,50 ve Dow Jones %1,07 değer kazandı. ABD vadeli endeksleri ise günün başında negatif bir trendle başladı.

Analistler, bugün Google, P&G ve Merck&Co şirketlerinin 1. çeyrek finansal raporlarının dikkatle izleneceğini ve bu dönemde hisse senetleri ile sektör bazlı dalgalanmaların etkili olacağını belirtiyor.

Avrupa Piyasalarında Gelişmeler

Avrupa borsalarında dün pozitif bir yön izlenirken, dikkatler Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili gelişmelere yoğunlaştı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Londra’da yapılan toplantıya Ukrayna temsilcilerinin de katıldığını ve tüm tarafların, Trump’ın barış sağlama konusundaki kararlılığını desteklediğini açıkladı.

Makroekonomik verilere bakıldığında, Avrupa Birliği’nin şubat ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre %7 artarak 225,4 milyar avroya ulaştığı ve ithalatın %7,2 artışla 202,4 milyar avro olduğu görüldü. AB bu süreçte 23 milyar avro dış ticaret fazlası verdi.

Almanya’da imalat sanayi PMI endeksi 48’e düşerken, Avro Bölgesi’nde benzer şekilde düşük kalmaya devam etti. Bu durum, analistlerin resesyon korkularını artırıyor.

Asya Borsalarında Durum

Asya borsalarında karışık bir görünüm söz konusu. ABD yönetiminin tarifeler ile ilgili açıklamaları, bölgedeki risk algısını etkiliyor.

ABD’nin tarife müzakerelerine devam edeceğini belirtmesi ancak mevcut tarifeleri değiştirmeyeceğini açıklaması, Asya endekslerinde temkinli bir fiyatlama yaşanmasına neden oldu. Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato, G20 ülkelerinin piyasalardaki istikrarı sağlaması adına işbirliği yapması gerektiğini ifade etti.

Kato, ABD’nin tarifelerinin ve karşı önlemlerin küresel büyümeye olumsuz etkileri hakkında endişelerini dile getirdi ve bugün ABD Hazine Bakanı Bessent ile görüşeceğini duyurdu.

Yerli Piyasalarda Gelişmeler

Yurt içindeki 23 Nisan kutlamaları nedeniyle borsa kapalıydı. Salı günü ise BIST 100 endeksi %0,10 değer kaybederek 9,312.13 puandan günü tamamladı.

Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile bir araya geldi. Görüşmelerin pozitif bir hava içinde gerçekleştirildiği bildirildi.

Dolar/TL, dün %0,1 artışla 38,3030’dan kapanırken, bankalararası piyasada açılış itibarıyla önceki kapanışın %0,1 altında 38,2910 seviyesinden işlem görülüyor.

Bugün takip edilecek veriler arasında Türkiye’nin kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi, ile birlikte Almanya’dan Ifo iş dünyası güven endeksi, ABD’nin dayanıklı mal siparişleri ve mevcut konut satışları yer alıyor.

Bugün Takip Edilecek Veriler

  • 10.00 Türkiye, nisan ayı kapasite kullanım oranı
  • 10.00 Türkiye, nisan ayı reel kesim güven endeksi
  • 10.00 Türkiye, şubat ayı finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları ve yükümlülükleri
  • 11.00 Almanya, nisan ayı Ifo iş dünyası güven endeksi
  • 15.30 ABD, mart ayı dayanıklı mal siparişleri
  • 15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
  • 17.00 ABD, mart ayı mevcut konut satışları

“`

Related Posts

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Mehmet Şimşek’ten KKM açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış sürecinin kesintisiz sürdüğünü açıkladı.

Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerine uygun olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dezenflasyon sürecinin desteklendiğini ve ekonomiye yönelik adımların sürdüğünü belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir