Uzmanı uyarıyor: Verem aşısının 6 yaşından sonra koruyuculuğu yok!

Prof. Dr. Sinem İliaz: “Tüberküloz (Verem) Hakkında Bilinmesi Gerekenler”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, Tüberküloz Eğitim ve Farkındalık Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de tüberküloz ölüm oranına dikkat çeken İliaz, erken tanının ve aşının önemini vurguladı. Verem hastalarının %85’inin tedavi edildiğini belirten İliaz, verem aşısının 2 aylık bebeklere bir kez uygulandığını söyledi.

Verem hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Sinem İliaz, tüberkülozun sosyoekonomik seviyesi düşük ve kalabalık gruplarda daha sık görüldüğünü ifade etti. Akciğer tüberkülozunun en bulaşıcı tür olduğunu belirten İliaz, hastalıkla temas halinde olan herkesin kesinlikle hastalığa yakalanmayacağını, temas süresinin ve yakınlığın bulaşıcılığı belirlediğini aktardı.

“Tüberküloz Belirtileri ve Tedavi Süreci”

Tüberküloz belirtilerinin tuttuğu organa göre değiştiğini belirten Prof. Dr. İliaz, akciğer tüberkülozunda uzun süreli öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, kilo kaybı, gece terlemesi, iştah kaybı, ateş gibi belirtiler görülebileceğini ifade etti. İliaz, şikayetlerin uzun soluklu olduğunu ve 2-4 hafta devam etmesi durumunda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Bakterilerin Yayılmasında Uzun Süreli Hava Kirliliği Etkili”

Akciğer veya gırtlak tüberkülozu olan bir kişiyle uzun süre aynı ortamda kalmak durumunda bakterilerin daha fazla yayılacağını ifade eden Prof. Dr. İliaz, hastalığın solunum yoluyla bulaşabileceğini belirtti.

Veremin sık görüldüğü ülkelerde çocukluk döneminde aşılanmanın önemine değinen Prof. Dr. Sinem İliaz, bu aşının özellikle öldürücü formlardan korunmada etkili olduğunu vurgulayarak açıklamalarını tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir