5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümünden mezun olan girişimci çiftçi, safran işine girdi

Amasya Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü mezunu Ramazan Boğa, uzun süre iş bulamayınca köyüne döndü. Evli ve 1 çocuk babası olan Boğa, safran üretimine ilgi duymaya başladı. Bu nadide bitkinin değerine internet araştırmalarıyla karar veren Boğa, Ayvalıpınar köyünde deneme üretimlerine başladı ve başarı elde etti.

Ayvalıpınar köyünde safran yetiştiren Boğa, 200 gram ürün elde etti

Köylülerin şaşkın bakışlarına aldırmadan safran üretimine devam eden Boğa, ekim sahasını 23 dekara kadar genişletti. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden iyi tarım sertifikası alarak safran soğanlarını Türkiye geneline pazarlamaya başladı. Bugün, Türkiye’nin en büyük safran bitkisi üreticilerinden biri konumuna gelen Boğa, ürünlerini çeşitli sektörlere satıyor.

Nusret gibi tanınan firmaya yıllık 4,5 kilo civarında safran satışı gerçekleştiren Boğa, ürünlerini büyük ilgi görüyor

Safran bitkisinin sulak olmayan arazilerde de yetiştirilebileceğine değinen Boğa, talep artınca üretimini hızlandırdı. Geri alım garantili sözleşmeli üretim yaparak safran soğanlarını büyük firmalara, otellere, restoranlara ve ilaç firmalarına satıyor. Türkiye’de üretilen safran miktarının 40 kilo, tüketimin ise 4 tonu bulduğunu belirten Boğa, herkesin mutfağında safran bulunmasını hedefliyor. 1 kilo safranın değerini, şeker pancarına ve tarım ürünlerine kıyaslayarak çiftçilere örnek gösteriyor.

Vali ve diğer yetkililer, Boğa’nın safran üretimini inceledi ve takdir etti

Göynücek ilçesine bağlı Ayvalıpınar köyünde üretim yapan Ramazan Boğa’yı ziyaret eden Amasya Valisi Önder Bakan, safranın kıymetini vurgulayarak, safran üreticilerinin önemini belirtti. Vali Bakan, Boğa’nın girişimcilik ruhunu takdir ederken, herkesin kendi işini kurabileceğini vurguladı. İncelemede, Göynücek Kaymakamı Mustafa Kartal, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ve diğer yetkililer de hazır bulundu.